07
december
2016

Waarom prikkeldraad rondom de Heide?

Voor de grazers?

GH prikkeldraadhek
Het moet niet gekker worden.
Waarom doet de Marke dit?

rentmeester bij prikkeldraad
De rentmeester gaf het antwoord aan een verontruste heidebezoeker:

"Berekeningen op basis van ervaring van de afgelopen 3 groeiseizoenen heeft het inzicht gebracht dat het voorkomen van bosopslag niet met vrijwilligers te doen is.
Daarom is besloten om grazers in te schakelen bij het tegengaan van een eventuele verbossing.
In het voorliggend plan ligt een aangepaste aanpak. Er wordt 35 ha. afgezet. Daar zullen de koeien( geen grote grazers) in een wisselend patroon van intensieve en extensieve begrazing de verbossing en vergrassing  tegengaan.
Hier lopen natuurherstel en natuurbeheer in elkaar over."


Begrijpt u het?

Bekijk de foto's hieronder, lees wat de Marke op haar website schrijft en ook de reacties die we ontvingen.
Met dank aan Magda B.

Op www.markegorsselseheide.nl lazen we:

"Opvallende veranderingen op de heide worden zichtbaar. In het bijzonder door de weidepalen die de afgelopen week zijn neer gezet. Hierna een kleine toelichting over het waarom.

De afgelopen vijf jaar is een deel van de heide begraasd door Blonde d'Aquitaines. Hier was sprake van intensieve begrazing. Het verwachtte resultaat is ver overtroffen. Veel broedende vogels, jonge heideplantjes die de vrije ruimte tussen de horsen in beslag genomen hebben. Ook is weer volop duivelsnaaigaren aan getroffen. Dit experiment is zo succesvol te noemen dat besloten is deze aanpak op een veel groter gebied toe te gaan passen. Daartoe wordt er een afrastering aangelegd voor een gebied van ± 35 ha.


Met dit experiment is de voortzetting van intensieve begrazing beoogd. Op andere delen van het uitgerasterde gebied zullen intensieve- en extensieve begrazing elkaar afwisselen. Er wordt vanuit gegaan dat de koeien de jonge opslag (dennen en berken) met deze methode voldoende aanpakken en daarmee het verbossen van de heide voorkomen. Ook worden delen van de bosrand in deze aanpak meegenomen. Om dit te kunnen realiseren is er een raster geplaatst en wel om het hele gebied waar in de maanden juli augustus en een deel september, de koeien kunnen grazen. De paden worden voorzien van een klaphek. De wandelaar kan dan gemakkelijk zijn of haar weg over de paden vervolgen. Uiteraard honden aan de lijn.


Ook kwetsbare plaatsen waar de koeien niet wenselijk zijn worden uit gerasterd. Dit gebeurt met een permanent raster rond het hoogveenven bij de kogelvanger uit 1902. De hele waterpartij in dit deel dient tegen vertrapping beschermd te worden. Als bijkomend voordeel is dan dat de kogelvanger kan begroeien met een stevige graszode waardoor verdere erosie kan worden tegen gegaan. De delen op de natte deel van het middenterrein zullen met een tijdelijk raster worden afgezet. Dit zijn in het bijzonder die delen waar het klokjesgentiaan weelderig bloeit. Maatwerk is hier een noodzaak!"


Commentaar overbodig

Reacties (7)

 • Monica

  07 februari 2017 op 20:19 |
  Het zal wel zo zijn met die goede bedoelingen. Te begrijpen maar de lol is er voor mij wel af om te genieten van de Gorsselse heide. Het natuurschoon valt weg doordat de horizon vervuild is met prikkeldraad. Natuurherstel aan de ene kant en aan de andere kant zo'n oplossing KAN DIT NU NIET ANDERS!!! Prikkeldraad vervelend voor mens en dier.
  Met vriendelijke groet,
  Twee fans van de Gorsselse heide

  antwoord

  • Webmaster

   10 februari 2017 op 11:32 |
   Mee eens. Geef uw mening ook door aan het bestuur van de Marke Gorsselse Heide: misschien dat ze zich realiseren dat de Heide niet alleen voor de koeien is en dat ook de wandelaars willen genieten.

   antwoord

 • francien

  11 januari 2017 op 17:13 |
  waarom wel de kogelvanger nadrukkelijk aanwezig laten zijn en wat vroeger bedoeld was voor de paarden van de cavalerie het ven van de loopbrug om ze te leren door het water te galopperen.
  WEG met dat prikkeldraad vrije toegang op wegen en paden.
  Waar kunnen wij nog de rust vinden
  Ben graag in de natuur zonder al te veel mensen tegen te komen dit is nu onmogelijk zonder al die kleine paadjes.
  De gorsselse heide is te klein er blijft niets meer over van de natuur met dit soort ideeën

  antwoord

 • Debbie

  30 december 2016 op 09:19 |
  Inderdaad afschuwelijk die prikkeldraad afzettingen overal. Ik had het gevoel in een strafkamp opgesloten te zitten, en kon zelfs de uitgang niet meer vinden die ook dichtgerasterd zat. Ik dacht meteen aan mensen/kinderen/dieren die tegen het prikkeldraad kunnen vallen en zich ernstig kunnen bezeren. De prikkels waren ook nog eens centimeters lang. Dit is GEEN NATUUR. Het had ook met (houten)hekkens gekund of desnoods met stroomdraad, wat in ieder gevál minder gevaarlijk is, zeker voor de dieren in het bos (reeën en zwijnen, of tellen die opeens niet meer mee bij de Marke).

  antwoord

 • P.Crum

  17 december 2016 op 19:06 |
  Beschouw mij als vaste bezoeker die veel werk met instemming heeft zien plaats vinden. Tot de laatste ingrepen waardoor grote afrasteringen voorzien van 3 lagen prikkeldraad verschijnen. Het ziet er niet tijdelijk uit.....
  Waartoe dient deze inbreuk op de ruimtelijkheid en de nieuwe schoonheid van de heide?

  antwoord

 • Maartje Schuringa

  17 december 2016 op 19:01 |
  Ooit heb ik een lezing over het natuurherstelplan van de Gorsselse Heide bijgewoond, de artist impression die we daarbij te zien kregen zag er toch heel anders uit dan nu het geval is als je over de heide loopt. Namelijk zoals het ook op de website van Marke Gorsselse Heide verwoord wordt: "De Gorsselse Heide moet bezoekers weer de beleving geven van een open en gevarieerd heidegebied met bos."
  In het boek over de Gorsselse Heide van Frens Westenbrink lees ik onder het natuurherstel plan onder punt 9: "Kwetsbare delen van het terrein minder toegankelijk maken door paden te verwijderen en door paden af te zetten met takken en stammen."
  Dat klinkt heel redelijk. Wat er nu gaande is wijkt daar sterk vanaf.
  Dat het experiment met de grote grazers zo goed is uitgepakt is mooi. Maar waarom dan nu de hele heide omrasteren, het doet afbreuk aan het gevoel van vrijheid en openheid.
  Maartje Schuringa

  antwoord

 • Jooske de Sonnaville

  10 december 2016 op 17:35 |
  De werkzaamheden aan de Gorsselse Heide zijn bijna afgerond en nu zijn ze tot mijn spijt het hele terrein aan het afrasteren met, nota bene, prikkeldraad. Waar is dat voor nodig? Buiten het feit dat prikkeldraad heel lelijk is, is het ook gevaarlijk. Ik wandelde altijd met veel plezier over de Gorsselse Heide maar dat is nu voorbij. Dank aan de Marke.

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Onze geschiedenis

Good food from good sources form our family recipe


Copper Hill has belonged to the Williams since 1826

Nana’s vinyard summers

VVdGH

Het begin

Tekst bij de Builder
Tending guests has always been the business of our family
Mixing tradition with fresh influences and a homey atmosphere

Our promise

We only put our trust in providers who deliver fresh, sustainable and organic products.
Marie Williams, Chef

The lady of the house

Dit is de tekst via Builder
Chef Marie Williams

Make a reservation

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor.
Or call us directly +44 (0)555 555 5555

 • Steunt u ons ook?
 • logo top vvdgh thumb