aNovo-actueel: telkens opnieuw kritisch kijken naar algemene maatschappelijke onderwerpen

De website Follow the Money (ftm) berichtte:

Als zelfs de eigen ondernemingsraad zich tegen wéér een ict-project keert, mag duidelijk zijn dat UWV en ict een ongelukkig huwelijk vormen. Hoewel de datakathedraal die het UWV wilde bouwen honderden miljoenen verslond, bleef het bij krakkemikkige sites. Uit deze reconstructie van zeventien jaar ict-drama blijkt dat het samenvoegen van zes ict-systemen met een paar ton ook was gelukt.

  • Bij de start van het UWV in 2002 zijn de ict-ambities torenhoog. Het samenvoegen van zes ict-systemen moest leiden tot een nationale bron van informatie, die diverse overheidsinstanties bedient.
  • Gekoppeld aan een verplichte halvering van de kosten werd het een recept voor mislukking. Ook omdat, zo zegt hoogleraar informatiesystemen Chris Verhoef, ‘mensen in de besluitvorming vaak niet begrijpen dat je beter bestaande ict-systemen beheerst kunt omvormen dan alles opnieuw bouwen.’
  • Zeventien jaar ict-ellende maakt zelfs de eigen ondernemingsraad huiverig voor nieuwe, grootschalige plannen. Daar kwam bijna ruzie van.
  • De top van het UWV beloofde dat er voorlopig geen extra managementlaag komt en dat alle deelprojecten langs het Bureau ICT-toetsing gaan. Maar de positie van het BIT wankelt, al kan het UWV daar niet veel aan doen.