aNovo-actueel: telkens opnieuw kritisch kijken naar algemene maatschappelijke onderwerpen

In de NRC van 30 mei 2019 lezen we:

Commissaris van de Koning René Paas, die namens de regionale bestuurders spreekt, reikt „een bestellijst” van maatregelen aan die de versterkingsoperatie en het schadeherstel zouden kunnen versnellen. Kleine en eenvoudige schade aan huizen uit het gaswinningsgebied (tot ongeveer 10.000 euro) zou na een melding meteen vergoed moeten worden. Geen experts die elke scheur controleren, maar een steekproefsgewijze controle achteraf, tenzij de bewoners zelf een expert willen. Huizen die al beoordeeld zijn onder oude normen, moeten niet opnieuw bekeken worden.

Vertrouwde aannemers zouden de mogelijkheid moeten krijgen om de schade op te nemen en dan meteen aan het werk te gaan, in plaats van dat externe deskundigen langskomen. Aanbestedingsregels moeten worden versoepeld. Aannemers die schade herstellen zouden in simpele gevallen ook meteen werk kunnen verrichten voor de versterking van huizen. Nu staan die twee procedures nog los van elkaar.

Mensen die in het gebied wonen en te maken hebben met waardedaling moeten meteen compensatiegelden krijgen. Ook moet de overheid garant staan voor het waardebehoud van huizen. Als mensen willen verhuizen, maar het huis wordt verkocht onder de getaxeerde waarde, moet de overheid garant staan voor het verlies. Woensdag praat de regio met het ministerie en worden nieuwe versnellingsplannen verwacht.