Knuppelbrug

Waar gaat het om?

Het Luteaven (het Gorssels meertje) *) ligt in het noordwesten van de Gorsselse Heide. Zie hieronder de plattegrond met de in het Natuurherstelplan (NHP) en het Bestek voorgeschreven aanpassingen in het padenstelsel.

Als u met de muis over dat plaatje gaat, ziet u meteen wat de mensen van de Marke willen: een nieuwe toegang, nieuwe paden en een knuppelbrug.

In plaats van paden op te heffen (zoals voorgeschreven in het Natuurherstelplan en het Bestek) komen er nieuwe bij: zelfs door een kwetsbaar gebied.

Waar is dat nu voor nodig? Waarom een nieuwe toegang? Om het 'akkertje' te bekijken? En vandaar even over het vennetje te lopen?

Alles is in strijd met het Natuurherstelplan, het aanbestedingsbestek, het bestemmingsplan Buitengebied Lochem 2010, de EHS-richtlijnen, de hydrologische voorschriften 'natte natuur'. En zelfs ook met de ambities van de Marke (hun 'missie') om de Heide weer in 'oude glorie te herstellen'. Het landschap wordt blijvend ontsierd. Vooral als de waterstand laag (zoals nu, september 2016) zal de brug meters boven het vennetje uittorenen. Als de waterstand hoog is (in de afgelopen maanden is het ven meerdere malen buiten z'n oevers getreden) staat de brug onder water, onbegaanbaar en als het water weer zakt wordt 'ie spiegelglad vanwege de algengroei.
In plaats van de recreatiedruk op het Luteaven te verminderen (wat de bedoeling was van deze onzalige beslissing), trekt zo'n brug juist mensen aan.

*) Klik hier om te zien hoe het meertje er vroeger uit zag.

knuppelbrug locatie kaal

De rode lijnen zijn de paden die moeten verdwijnen volgens het NHP en het Bestek, de oranje lijnen geven de paden aan die daarvoor in de plaats moeten komen.
De zwarte lijnen die u op het kaartje ziet als u er met de muis overheen gaat zijn de nieuwe wegen die de Marke GH wil aanleggen en die in strijd zijn met de gemaakte afspraken.

In het artikel "Wel kijken, niet struinen op de heide" (de Stentor 28 september 2016) constateert de rentmeester van de Marke: "Er zijn mensen die vinden dat een bruggetje niet op de hei thuishoort", maar, zegt hij geruststellend: "Het bruggetje wordt echter zodanig ingepast dat die zo min mogelijk in het zicht ligt".


Laat uw mening horen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Onze geschiedenis

Good food from good sources form our family recipe


Copper Hill has belonged to the Williams since 1826

Nana’s vinyard summers

VVdGH

Het begin

Tekst bij de Builder
Tending guests has always been the business of our family
Mixing tradition with fresh influences and a homey atmosphere

Our promise

We only put our trust in providers who deliver fresh, sustainable and organic products.
Marie Williams, Chef

The lady of the house

Dit is de tekst via Builder
Chef Marie Williams

Make a reservation

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor.
Or call us directly +44 (0)555 555 5555

  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb