November  2015: herfstwandeling

Na alle drukke werkzaamheden toch wat tijd vrijgemaakt voor een herfstwandeling over de Gorsselse Heide. Zeker in dit jaargetijde spoelt mijn hoofd dan weer schoon. Je wordt omgeven door een rustgevend ‘heide gevoel’. Dus deze maand geen stukje over een specifiek dier, plant of anderszins, maar gewoon een herfstwandeling.

Genietend op onze Gorsselse Heide en dan de diverse geuren van de natuur opsnuiven en alle kleuren die de natuur ons te bieden heeft in dit jaargetijde. Opmaak voor de komende winter is in volle gang en soms al ten uitvoer gebracht. Bladeren zijn afgevallen; eerst hebben ze hun bladgroen teruggetrokken als een soort overlevingsvoedsel voor de winter en dan worden de onderliggende kleuren van de bladeren zichtbaar, rood, geel en vele tussentinten. Vervolgens laten ze hun bladeren vallen om verdamping tegen te gaan, want dat zou hun dood betekenen. Naaldbomen verliezen ongeveer 30 % van hun naalden, behalve de lariks die laat ze allemaal vallen, mooi geel gekleurd. Maar naalden hebben een veel kleiner oppervlak dan bladeren en verdampen zo duidelijk minder. Soms bedekken ze hun bladeren [naalden] met een beschermend waslaagje, zie bij hulst en rododendron. Bovendien zie je bij [strenge] vorst dat rododendron hun bladeren omkrullen ter verkleining van hun verdampend oppervlak. Zo beschermen ze de huidmondjes van de leerachtige bladeren. Rododendrons op de Gorsselse Heide zijn destijds aangeplant op de schietbaan, je kunt aan de plaats nog zien waar het huisje vroeger gestaan moet hebben.
Dan hebben we nog de typische herfstgeur van rottende bladeren. Opmerkelijk vind ik altijd de geur van populierenblad, de geur alleen al zegt me dat er zich een populier bevindt.
Nog maar niet te spreken over de geur van de stinkzwam, je ziet hem of haar nog niet maar je ruikt aan de poeplucht duidelijk dat er een exemplaar in de buurt moet staan. Prachtig om te begrijpen dat dit ‘duivelsei’ zich uit de bodem wurmt om tot een uiteindelijk prachtige zwam uit te groeien. De aasvliegen doen er zich te goed aan en verspreiden zo de sporen. Ook het gagelstruweel is niet te missen vanwege de specifieke geur.

   nov15 herfstwandeling



















Het diffuse licht wat tijdens dit jaargetijde door de bomen en over de heide strijkt geeft een mysterieus effect. Laag hangende dunne mistflarden en soms wat aangevroren rijp op de bodem en diverse takken versterken dit gevoel. In de directe omgeving van de Gorsselse Heide, over het kleinschalige coulisselandschap, geeft de herfstsfeer wat extra’s aan onze natuurprikkels.
Goed doorstappen om geen koude voeten te krijgen, handen in beschermende wanten, slechts in het gezicht en vooral de neus voel je de kou.

Ja, ik kan er weer tegen, een goed gevoel en vol energie ga ik weer verder met de nodige werkzaamheden.

Geniet van wat de Gorsselse Heide ons biedt       
Herman Roelofs

Onze geschiedenis

Good food from good sources form our family recipe


Copper Hill has belonged to the Williams since 1826

Nana’s vinyard summers

VVdGH

Het begin

Tekst bij de Builder
Tending guests has always been the business of our family
Mixing tradition with fresh influences and a homey atmosphere

Our promise

We only put our trust in providers who deliver fresh, sustainable and organic products.
Marie Williams, Chef

The lady of the house

Dit is de tekst via Builder
Chef Marie Williams

Make a reservation

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor.
Or call us directly +44 (0)555 555 5555

  • Steunt u ons ook?
  • logo top vvdgh thumb